O le aga'i i luma i tekonolosi fa'aola

O le tau faasaga i suiga o le tau atonu o loʻo faʻateleina le saoasaoa, ae e foliga mai o loʻo oʻo atu i le tapulaʻa o le malosi lanumeamata.O le auala sili ona tuusa'o e faia ai le suiga i le taimi nei o lo'o fa'aaogaina panels sola, ae o lo'o i ai isi mafua'aga ua avea ai ma fa'amoemoe sili o le malosi fa'afouina.

O la latou vaega autu, silicon, o le mea lona lua sili ona tele i le lalolagi pe a uma le okesene.Talu ai e mafai ona tu'u paneli i le mea e mana'omia ai le paoa - i fale, falegaosimea, fale fa'atau, va'a, ta'avale auala - e fa'aitiitia le mana'omia o le fa'asalalauina o le eletise i laufanua;ma le tele o le gaosiga o lona uiga ua matua taugofie nei paneta sola ma ua le mafai ona finauina le tamaoaiga o le faaaogaina.

E tusa ai ma le lipoti a le International Energy Agency's 2020 energy outlook, o paneta o le la i nisi o nofoaga o loʻo gaosia ai le eletise faʻatau pisinisi sili ona taugofie i le talafaasolopito.

E oo lava i lena urosa masani “ae faapefea pe a pogisa pe puaoa?”o lo'o fa'aitiitia fa'afitauli fa'afetai ona o suiga suiga i tekonolosi fa'aputu.

Le aga'i atu i tua atu o tapula'a ole la

Afai o lo'o e fa'amoemoeina se "ae", o le mea lea: ae o lo'o o'o atu le fa'agata o le malosi o le la i le silicon solar panels ona o nisi o tulafono le talafeagai o le fisiki.O sela fa'akomepi'i fa'apisinisi ua na'o le 20 pasene le lelei (e ui lava e o'o atu i le 28 pasene i totonu o fale su'esu'e. O lo latou tapula'a fa'atinoina o le 30 pasene, o lona uiga e na'o le tasi vaetolu o le malosi na maua e le La e mafai ona liua i le eletise).

Ae ui i lea, o le a maua mai e le solar panel le tele o taimi e sili atu le malosi e leai ni fa'aoso i lona olaga nai lo le fa'aaogaina i lona gaosiga.

se silikoni/perovskite solar cell

wd

Perovskite: le lumanaʻi o mea faʻafouina

E pei o le silikoni, o lenei mea tioata e faʻaaogaina, o lona uiga pe a taia e le malamalama, o le eletise i totonu o lona fausaga e matua fiafia lava e vavae ese mai a latou atoms (o lenei faʻasaʻolotoga o eletise o le faʻavae lea o le gaosiga uma o le eletise, mai maa i fale eletise faaniukilia). .Tuuina atu o le eletise o loʻo faʻaaogaina, o se laina conga o electrons, pe a faʻaogaina le eletise mai le silicon poʻo le perovskite i totonu o se uaea, o le eletise o le taunuuga.

O le Perovskite o se faʻafefiloi faigofie o vaifofo masima e faʻamafanafanaina i le va o le 100 ma le 200 tikeri e faʻavae ai ana mea faʻataʻitaʻi.

E pei o le vaitusi, e mafai ona lolomi i luga o luga, ma e fa'apipi'i i se auala e le o le silikoni malo.O le faʻaaogaina i le mafiafia e oʻo atu i le 500 taimi e itiiti ifo nai lo le silikoni, e sili atu le malamalama ma e mafai ona semi-manino.O lona uiga e mafai ona faʻaoga i ituaiga uma o luga e pei o telefoni ma faamalama.O le fiafiaga moni lava, o lo'o i ai i le malosi o le gaosiga o le perovskite.

Fa'atoilaloina le lu'itau sili a le perovskite - fa'aleagaina

O uluai masini perovskite i le 2009 na liua ai na o le 3.8 pasene o le susulu o le la i le eletise.E oʻo atu i le 2020, o le lelei o le 25.5 pasene, latalata i le faʻamaumauga a le silicon's lab e 27.6 pasene.E i ai se lagona e le o toe mamao ae o'o atu i le 30 pasene lona lelei.

Afai o loʻo e faʻamoemoeina se 'ae' e uiga i le perovskite, ia, o loʻo i ai se ulugalii.O se vaega ole lattice crystalline perovskite ole ta'i.E la'ititi le aofa'i, ae o le a'afiaga o le ta'ita'i o lona uiga o se iloiloga.O le faʻafitauli moni o le perovskite e le puipuia e faigofie ona faʻaleagaina e ala i le vevela, susu ma le susu, e le pei o panels silicon lea e masani ona faʻatau atu ma faʻamaoniga 25-tausaga.

E sili atu le silikoni i le feagai ai ma galu o le malamalama maualalo, ma o le perovskite e galue lelei ma le maualuga o le malosi o le malamalama.E mafai foʻi ona faʻalogoina le Perovskite e faʻafefe ai galu eseese o le malamalama - mumu, lanumeamata, lanumoana.Faatasi ai ma le faʻaogaina lelei o le silikoni ma le perovskite, o lona uiga o le a faʻaliliuina e sela taʻitasi le tele o alaleo malamalama i le malosi.

O fuainumera e mataʻina: o le tasi laulau e mafai ona 33 pasene le lelei;faaputu sela e lua, e 45 pasene;tolu laulau e maua ai le 51 pasene le lelei.O nei ituaiga o fuainumera, pe afai e mafai ona faʻatautaia faʻapisinisi, o le a faʻafouina le malosi faʻafouina.


Taimi meli: Aukuso-12-2021