Ua Manaomia e Aferika le Eletise i le taimi nei nai lo se isi lava taimi, ae maise ina ia fa'amama le tui ole COVID-19

O le malosi o le la e fa'atupuina ai ata o fa'ato'aga o fale.O le faʻaaliga e matua moni lava i Aferika, lea e tusa ma le 600 miliona tagata e leai se avanoa e maua ai le eletise - malosi e faʻamumu ai moli ma le malosi e taofi ai le tui COVID-19 maaisa.

O le tamaoaiga o Aferika ua maua le tuputupu ae malosi i le averesi o le 3.7% i le konetineta atoa.O lena faʻalauteleina e mafai ona faʻamalosia atili i eletise faʻavae i luga ole la ma le leai o CO2 emisi.E tusa ai ma leMalosiaga Fa'afouina Fa'avaomalo(IRENA), e tusa ma le 30 atunuu i Aferika ua motusia le eletise ona ua tuai le sapalai.

Mafaufau i lenei tulaga faigata mo sina taimi.O le eletise o le ola lea o soo se tamaoaiga.Gross Domestic Product per capita e masani lava faatolu i le lima taimi sili atu i Aferika i Matu lea e itiiti ifo i le 2% o le faitau aofaʻi e leai se malosi faʻalagolago, fai mai IRENA.I totonu o Sahara Aferika, o le faʻafitauli e sili atu ona ogaoga ma o le a manaʻomia ai le faitau piliona o tupe faʻafaigaluega.

E oʻo atu i le 2050, ua faʻamoemoeina e tupu aʻe Aferika mai le 1.1 piliona tagata i aso nei i le 2 piliona, faʻatasi ai ma le aofaʻi o le tamaoaiga o le $ 15 trillion - tupe o le a i ai nei, i se vaega, e faʻatatau i felauaiga ma nofoaga malosi.

O le tuputupu aʻe o le tamaoaiga, suiga o olaga, ma le manaʻoga mo le faʻaogaina o le malosi faʻaonaponei e faʻamoemoeina e manaʻomia ai le faʻaogaina o le malosi ia le itiiti ifo i le faaluaina i le 2030. Mo le eletise, atonu e faʻatoluina.O Aferika o loʻo faʻamanuiaina tele i punaoa faʻafouina, ma o le taimi saʻo mo fuafuaga lelei e faʻamautinoa ai le faʻafefiloi lelei o le malosi.

 

Malamalama Sili Atu i Luma

O le tala fiafia e faapea, e le aofia ai Aferika i Saute, e tusa ma le 1,200 megawatts o le eletise mai le la o loʻo faʻamoemoe e sau i luga o le initaneti i lenei tausaga i lalo o Sahara Aferika.O maketi eletise faʻaitulagi o le a atiaʻe, faʻatagaina atunuu e faʻatau eletise mai na nofoaga o loʻo i ai faʻasili.Ae ui i lea, o le le lava o tupe faʻafaigaluega tumaoti i fesoʻotaʻiga tetele ma i totonu o vaʻa laiti o tupulaga o le a faʻalavelaveina lena tuputupu aʻe.

I le aofaʻi, e silia ma le 700,000 solar system ua faʻapipiʻiina i le itulagi, o loʻo faʻapea mai ai le Faletupe a le Lalolagi.Malosiaga fa'afouina, e masani lava, e mafai ona tu'uina atu le 22% o le eletise o le konetineta o Aferika i le 2030. E maualuga lena mai le 5% i le 2013. O le fa'amoemoe sili o le pa'ia o le 50%: hydropower ma le malosi o le matagi e mafai ona o'o atu i le 100,000 megawatts ta'itasi a'o le malosi o le la e mafai ona o'o i le 90,000. megawatts.Ina ia oo atu iina, e manaʻomia se tupe e $70 piliona i le tausaga.E $45 piliona i tausaga ta'itasi mo le gaosiga gafatia ma le $25 piliona i le tausaga mo fa'asalalauga.

I le lalolagi atoa, o le malosi-o-se-auaunaga e faʻamoemoe e oʻo atu i le $ 173 piliona i le 2027. O le faʻataʻitaʻiga autu o le pa'ū maualuga o tau o le la, e tusa ma le 80% o le mea na i ai i le sefulu tausaga talu ai.O le itulagi o Asia ma le Pasefika ua faamoemoe e talia lenei fuafuaga pisinisi - o se tasi e mafai foi e Aferika i lalo o Sahara ona talia.

E ui ina fa'atumauina le fa'atuatuaina ma le gafatia, e ono feagai a tatou pisinisi ma lu'itau fa'atulafonoina a'o fa'aauau pea ona atia'e e malo faiga fa'avae mo le atina'eina o malosiaga fa'afouina, e mafai fo'i ona avea fa'afitauli tau tupe.

O le maua o le malosi e maua ai le fa'amoemoe mo se olaga mautu o le tamaoaiga fa'apea fo'i se olaga olaola ma tasisaoloto mai le COVID-19.O le fa'alauteleina o le malosi o le la i totonu o Aferika e mafai ona fesoasoani e fa'amautinoaina lenei taunu'uga.Ma o se konetineta fa'atuputeleina e lelei mo tagata uma ae maise na pisinisi malosi e mana'o le itulagi e susulu.


Taimi meli: Au-02-2021