O le a taugofie le la o le la?(fa'afouina mo le 2021)

O le tau o masini sola ua paʻu i le 89% talu mai le 2010. Pe o le a faʻaauau pea ona taugofie?

Afai e te fiafia i le la ma le malosi faʻafouina, atonu o loʻo e iloa o tau o le savili ma le la ua paʻu i lalo se aofaʻi tele i tausaga talu ai nei.

E i ai ni fesili se lua e masani ona i ai i tagata e ona fale o lo'o mafaufau e alu i le la.O le mea muamua: E taugofie le malosi ole la?Ae o le isi o le: Afai ua tau taugofie le la, e tatau ona ou faatali ae le'i fa'apipi'i paneta sola i lo'u fale?

O le tau o panele sola, inverters, ma maa lithium ua sili atu ona taugofie i le 10 tausaga talu ai.O tau o loʻo faʻamoemoe e faʻaauau pea ona paʻu - o le mea moni, o le la o loʻo fuafua e faʻaitiitia le tau i le tausaga e 2050.

Ae ui i lea, o le tau o le faʻapipiʻiina o le la o le a le pa'ū i le fua tutusa ona o tau o meafaigaluega e itiiti ifo i le 40% o le tau mo se seti solar fale.Aua le fa'amoemoe e matua taugofie le la ile fale ile lumana'i.O le mea moni, e ono fa'atupula'ia lau tau pe a fa'amutaina tupe fa'alotoifale ma le malo.

Afai o lo'o e mafaufau e fa'aopoopo le la i lou fale, o le fa'atali masalo o le a le sefe ai lau tupe.Fa'apipi'i nei lau lapo'a, ae maise ona e fa'amutaina lafoga.

E fia le tau e fa'apipi'i ai paneta sola ile fale?

E tele naua mea e alu i le tau o le fale sola panel system, ma le tele o filifiliga e mafai ona e faia e aafia ai le tau mulimuli e te totogiina.Ae ui i lea, e aoga le iloa po o le a le tulaga o alamanuia.

O le tau e fa'atusatusa i le 20 po'o le 10 tausaga talu ai e mata'ina, ae o le pa'u talu ai nei o le tau e le o se mea mata'utia.O lona uiga atonu e te fa'amoemoe o le a fa'aauau pea ona pa'u le tau o le la, ae aua le fa'amoemoe e tele se sefe tau.

E fia le tau o le malosi o le la ua pa'u i lalo?

O le tau o panels sola ua pa'u i se aofaiga maoae.I tua i le 1977, o le tau o sela photovoltaic sola e $77 mo na o le tasi watts o le malosi.I aso nei?E mafai ona e mauaina sela sola e tau maualalo ifo i le $0.13 i le watt, pe tusa ma le 600 taimi itiiti.O le tau e masani lava ona mulimulitaʻi i le Tulafono a Swanson, lea o loʻo taʻua ai o le tau o le la e pa'ū i le 20% mo faʻaluaina uma o oloa lafo.

O lenei sootaga i le va o le gaosiga o le gaosiga ma le tau o se aafiaga taua, aua e pei ona e vaʻai, o le tamaoaiga atoa o le lalolagi o loʻo faʻavavevave agai i malosiaga faʻafouina.

O le 20 tausaga ua tuana'i ose taimi o le fa'atuputupula'ia o le fa'asoasoaina o le la.O le la fa'asoasoaina e fa'atatau i faiga laiti e le o se vaega o se fale eletise aoga - i se isi fa'aupuga, o fale ma tuafale i fale ma pisinisi i le atunu'u atoa.

Sa i ai se maketi laitiiti i le 2010, ma ua pa i tausaga talu ai.A'o iai se pa'ū i le 2017, o le tuputupu aʻe i le 2018 ma le amataga o le 2019 o loʻo faʻaauau pea i luga.

O loʻo faʻamatalaina e le Tulafono a Swanson le faʻafefea ona oʻo atu lenei faʻatupulaia tele i le paʻu tele o le tau: o tau o le la ua pa'ū i le 89% talu mai le 2010.

Tau meafaigaluega fa'asaga i tau mama

A e mafaufau e uiga i se faiga o le la, atonu e te manatu o meafaigaluega ia e maua ai le tele o tupe faʻaalu: o le faʻapipiʻiina, uaea, fesuiaʻi, ma o le mea moni o le solar panels.

O le mea moni, o meafaigaluega e naʻo le 36% o le tau o le la fale.O le isi vaega o lo'o fa'aalu i tau mama, o isi ia tupe fa'aalu e tatau ona totogi e le tagata fa'apipi'i la.O nei mea e aofia ai mea uma mai le fa'apipi'iina o galuega ma fa'atagaga, i le mauaina o tagata fa'atau (fa'atauga ma le fa'atauga), e o'o atu i luga lautele (fa'apea le fa'amumuina o moli).

E te maitauina foi o tau mama e avea ma se pasene la'ititi o tau o faiga a'o si'itia le tele o le faiga.E moni lava lenei mea pe a e alu atu mai le fale i le tele o mea aoga, ae o fale tetele e masani ona i ai se tau maualalo-per-watt nai lo faiga laiti.E mafua ona o le tele o tau, e pei o le faʻatagaina ma le mauaina o tagata faʻatau, e faʻamautu ma e le fesuisuiai tele (poʻo uma) ma le tele o le polokalama.

O le a le tele o le la e tupu a'e i le lalolagi?

O le Iunaite Setete e le o se maketi tele i le lalolagi mo le la.O Saina o loʻo sili mamao atu i le US, faʻapipiʻi le la e tusa ma le faaluaina o le US.Saina, pei o le tele o setete o Amerika, o loʻo i ai le malosi faʻafouina.O loʻo latou faʻamoemoe mo le 20% malosiaga faʻafouina i le 2030. O se suiga tele lea mo se atunuʻu na faʻaaogaina le koale e faʻamalosia ai le tele o ana pisinisi.

E oo atu i le 2050, 69% o le eletise o le lalolagi o le a mafai ona faʻafouina.

I le 2019, na o le 2% o le malosi o le lalolagi e maua mai ai le malosi o le la, ae o le a tupu i le 22% i le 2050.

O ma'a tetele, fa'a-talatala o le a avea ma fa'avae autu mo lenei fa'atupulaia.O maa o le a 64% taugofie i le 2040, ma o le a faʻapipiʻi e le lalolagi le 359 GW o le malosi o le maa i le 2050.

Ole aofa'iga fa'aputu ole la ole a o'o ile $4.2 trillion ile 2050.

I lena lava vaitaimi, o le a pa'ū le faʻaaogaina o koale i le afa i le lalolagi, i lalo i le 12% o le aofaʻi o le malosi.

O tau fa'apipi'i i le la ua fa'agata le pa'u, ae o lo'o maua e tagata mea faigaluega sili atu

O le lipoti lata mai mai le Berkeley Lab o loʻo faʻaalia ai o le tau faʻapipiʻiina o le la nofoia ua paʻu i lalo i le lua tausaga talu ai.O le mea moni, i le 2019, o le tau o le tau na siitia e tusa ma le $0.10.

I le vaaiga, atonu e foliga mai o le sola ua amata ona sili atu le taugata.E leai: o lo'o fa'aauau pea ona pa'u i tausaga ta'itasi.O le mea moni, o le mea na tupu o loʻo faʻapipiʻi e tagata faʻatau fale mea faigaluega sili atu, ma maua ai le tau sili atu mo le tupe lava e tasi.

Mo se faʻataʻitaʻiga, i le 2018, e 74% o tagata faʻatau fale e filifilia ni masini faʻaogaina poʻo le faʻaogaina o le eletise e faʻavae i luga o le faʻaogaina o manoa taugofie.I le 2019, o lenei numera na oso tele i le 87%.

I se tulaga talitutusa, i le 2018, o le averesi o le pule o le la sa faʻapipiʻiina panels sola ma le 18.8% lelei, ae i le 2019 na siitia le malosi i le 19.4%.

E ui o le tau o pili o loʻo totogi e tagata e ona fale mo le la i aso nei e faʻamaʻi pe faʻatupulaʻia teisi, o loʻo latou mauaina ni meafaigaluega sili atu mo le tupe lava e tasi.

E tatau ona e fa'atali mo le la e taugofie?

I se vaega tele ona o le uiga faʻamaʻaʻa o tau vaivai, afai o loʻo e mafaufau pe tatau ona e faʻatali mo le faʻaitiitia o tau, matou te fautuaina e aua le faʻatali.E naʻo le 36% o le tau o le faʻapipiʻiina o le la i le fale e fesoʻotaʻi ma tau o meafaigaluega, o le faʻatali mo ni nai tausaga o le a le iʻu ai i le ituaiga paʻu tele o tau na tatou vaʻaia i le taimi ua tuanaʻi.O meafaigaluega a le la ua leva ona taugofie.

I aso nei, a le matagi poʻo le PV o puna fou sili ona taugofie o le eletise i atunuʻu e tusa ma le 73% o le GDP o le lalolagi.Ma a'o fa'aauau pea ona pa'u tau, matou te fa'amoemoe e taugofie atu le matagi fou ma le PV nai lo le fa'aogaina o fale eletise o lo'o iai.


Taimi meli: Iuni-29-2021